Kristiinankaupungissa uusittiin 13 kilometriä sähköverkkoa – jatkossa vähemmän sähkökatkoja

Mediatiedote
Kristiinankaupungissa uusittiin 13 kilometriä sähköverkkoa – jatkossa vähemmän sähkökatkoja
Sähkönjakeluyhtiö Carunan rakennustyöt Kristiinankaupungissa valmistuvat tulevana kesänä. Vuosi sitten aloitettu sähköverkon uusiminen vähentää sähkökatkoja, ja jatkossa mahdolliset viat saadaan korjattua nopeammin. Samalla vanhan kaupunkialueen paloturvallisuus parani.

Kristiinankaupungissa sähköverkkoja on kaapeloitu maan alle sekä rakennettu uusia paremmin toimivia sähköyhteyksiä. Kaapelia on uusittu yhteensä kolmetoista kilometriä. Jatkossa mahdollisen vian aiheuttama vaikutus voidaan rajata nopeammin pienemmälle alueelle.

Vanhan keskusta-alueen poikkeava infrastruktuuri hidastutti rakentamista. Kristiinankaupungin keskustan vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Kapeat kadut aiheuttivat haasteita kaivuutöissä, kun liikenne jouduttiin ajoittain laittamaan poikki kaapelikaivantojen takia. Kaupungin kapeat kujat tarjosivat onneksi kiertoteitä.

”Sähkönjakelijana tärkein tehtävämme on pitää sähköt päällä vuorokauden ympäri. Se helpottuu nyt Kristiinankaupungin alueella, kun toimitusvarmuus parantuu. Jatkossa sähkönjakeluyhtiöitä koskeva uusi valvontamalli vaikeuttaa tarvittavien investointien tekemistä”, Carunan rakennuttajapäällikkö Janne Aro-Koivisto sanoo.

Rakentamisessa huomioitiin ympäröivä luonto

Sähköverkon rakennustöiden ansiosta sähkönjakelun varmuus sekä paloturvallisuus paranevat. Aikaisemmin sähkökaapelit oli ketjutettu rakennuksesta toiseen, mutta nyt jokaiselle rakennukselle tulee oma sähkökaapeli.

”Vanhat sähköasennukset olivat asentajille paikoin vaarallisia. Vanhat johdot kulkivat rakennuksesta toiseen ullakoita pitkin. Seinillä oli sekalaisia kytkentäkoteloita, mikä vaati urakoitsijamme Eltelin asentajilta aina erityistä huomiota”, Aro-Koivisto sanoo.

Keskusta-alueen arkeologisen arvon lisäksi rakennustöissä on huomioitu alueen ympäröivä luonto. Karhusalmen ja Kanuunalahden mökkialueen kallioista maisemaa ei haluttu louhimalla muuttaa, joten ilmajohtoihin vaihdettiin vain uudet pylväät. Fjärdsgrundin luonnonsuojelualueelta puretaan myöhemmin ilmajohto pois ja jätetään luonto ennallistumaan.

Lue lisää